De curând Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat un nou modul de studiu pentru viitoarea generație de posesori ai licenței UEFA PRO.

Printre cursanții prezenți s-a numărat și Adrian Dulcea, fost jucaător și antrenor la FC Argeș, dar și la Unirea Bascov, actualmente selecționer al Națioalei U 19.

Au fost trei zile interactive în jurul a trei domenii de interes susținute de către reprezentanți ai Federației Române de Fotbal.

Pe parcursul modulului, Vlad Munteanu, Manager Operațional Loturi Naționale, i-a introdus pe cei prezenți în cursul de „Director Sportiv”, pe care FRF l-a început în martie 2024 și îl va încheia în noiembrie 2025. Antrenorilor li s-a prezentat structura cursului, rolul si responsabilitățile unui director sportiv și zonele cheie în care acesta trebuie să acționeze: performanța primei echipe, academia clubului, transferurile și zona administrativă. Toate aceste zone au fost descrise prin intermediul celor 11 obiective de învățare, unde au fost exemplificate foarte multe situații din contextul fotbalului internațional cu scopul ca cei prezenți să înțeleagă mult mai bine cum ar trebui să arate relația unui antrenor cu un directorul sportiv.  În prima parte a zilei de marți, cursanții au pășit pe teritoriul comunicării.

Avându-l invitat pe Andrei Vochin, jurnalist cu peste 30 de ani de experiență în domeniul presei scrise și al televiziunii, cei 21 de aspiranți la cea mai înaltă calificare din zona tehnică au dezbătut tema „Relația antrenorului profesionist cu media”. Discuțiile s-au concentrat în primul rând pe valoarea și forma mesajului pe care tehnicianul trebuie să-l transmită de fiecare dată când interacționează cu presa. Motiv pentru care este obligatoriu ca apariția publică să fie pregătită cu aceeași grijă cu care se planifică și se articulează orice sesiune de antrenament. În a treia zi, cursanții au avut parte de o sesiune informativă despre „Utilizarea datelor în fotbal și proiectul Intelligence Centre”, susținută de Andrei Angelescu, managerul de date al Federației Române de Fotbal.

Antrenorii au descoperit modul în care datele pot fi colectate, prelucrate și transformate în informații utile pentru îmbunătățirea performanței echipelor. De la metode de colectare a datelor până la analiza unor metrici avansate, participanții au descoperit cum pot folosi astfel de instrumente pentru a lua decizii mai bine informate și a obține o înțelegere mai profundă a jocului de fotbal. La finalul prezentării, cursanții au avut parte de prezentarea proiectului FRF Intelligence Centre și a planurilor FRF pentru abilitarea fotbalului românesc prin utilizarea informațiilor bazate pe date, promovând o cultură a deciziilor informate.